Mięso:
Składniki:
1kg schabu bez kości
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 suszone papryczki piri piri
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
świeży tymianek, sól, pieprz, słodka papryka
1 łyżka sosu sojowego ciemnego ( wiem, wiem sos sojowy??? ale ma to swoją rolę :P)
Musztardę dijon i musztardę francuską mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym, papryczkami piri piri i czosnkiem.
Mięso przekładamy najlepiej do nie dużego naczynia które potem można zamknąć i włożyć do lodówki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką papryką. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i smarujemy nią całe mięso. Na koniec posypujemy świeżo zerwanym tymiankiem. Całość odkładamy do lodówki na min 3 godziny jednak najlepiej aby marynowało się całą noc.
Ciasto chlebowe:
Składniki:
250 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
10g świeżych drożdży piwnych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
sól
1 łyżeczka cukru
Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozkruszone w rękach drożdże oraz mleko całość mieszamy. Dodajemy oliwę, jajko, sól, cukier i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok 30 min tak aby wyrosło.
Osobiście całość podałam z duszonymi ziemniakami, warzywami zapiekanymi z serem i sosem chrzanowym ale Wy możecie wpaść na inny pomysł :) U Nas niestety obiad bez ziemniaków nie jest obiadem :P
Jeśli macie jakieś pytania dotyczące przepisu śmiało piszcie!!! Chętnie odpowiem na Wasze pytania :) Zachęcam Was również do zmieniania przepisu może będzie jeszcze lepszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz