niedziela, 4 maja 2014

Schab w cieście chlebowym

Mięso:

Składniki:

1kg schabu bez kości
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 suszone papryczki piri piri
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
świeży tymianek, sól, pieprz, słodka papryka
1 łyżka sosu sojowego ciemnego ( wiem, wiem sos sojowy??? ale ma to swoją rolę :P)

Musztardę dijon i musztardę francuską mieszamy z sokiem z cytryny, sosem sojowym, papryczkami piri piri i czosnkiem.
Mięso przekładamy najlepiej do nie dużego naczynia które potem można zamknąć i włożyć do lodówki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy słodką papryką. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną marynatę i smarujemy nią całe mięso. Na koniec posypujemy świeżo zerwanym tymiankiem. Całość odkładamy do lodówki na min 3 godziny jednak najlepiej aby marynowało się całą noc.




Ciasto chlebowe:

Składniki:

250 g mąki pszennej
100 ml letniego mleka
10g świeżych drożdży piwnych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
sól
1 łyżeczka cukru

Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozkruszone w rękach drożdże oraz mleko całość mieszamy. Dodajemy oliwę, jajko, sól, cukier i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok 30 min tak aby wyrosło.

Ciasto wałkujemy do takiej wielkości aby otuliło nam cały kawałek schabu. Kładziemy na nie mięso i owijamy całość. Aby brzegi ciasta lepiej się kleiły możemy posmarować je wodą. Układamy w brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 1,5 godziny. 20 min przed końcem smarujemy całość rozbełtanym jajkiem.




Po zakończeniu pieczenia wyciągamy i dzielimy na porcje jakie potrzebujemy.





Osobiście całość podałam z duszonymi ziemniakami, warzywami zapiekanymi z serem i sosem chrzanowym ale Wy możecie wpaść na inny pomysł :) U Nas niestety obiad bez ziemniaków nie jest obiadem :P




Jeśli macie jakieś pytania dotyczące przepisu śmiało piszcie!!! Chętnie odpowiem na Wasze pytania :) Zachęcam Was również do zmieniania przepisu może będzie jeszcze lepszy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz